Postări populare

duminică, 3 aprilie 2011

HTC Gratia, un smartphone echilibrat ca un zeu budist

                 HTC Gratia, prin prisma aspectului, este un smartphone ce la prima vedere pare a fi o soluţie cel mult mainstream, însă după ce-l studiezi în detaliu şi îl foloseşti, îţi dai seama că are la fel de multe de oferit precum un dispozitiv de top. Ba poate chiar mai mult, căci dimensiunile compacte (103,8 x 57,7 x 11,7 mm; 115 grame) îl fac comod de purtat în buzunarul interior al hainei sau în buzunarul de la pantaloni.

Calitatea constructivă este foarte bună. Capacul de pe spate acoperă telefonul pe toată suprafaţa laterală şi este realizat dintr-un plastic special ce îţi oferă o priză excelentă asupra aparatului.
              Partea frontală este ocupată de un touchscreen de 3.2 inch, sub care se află patru taste senzitive şi un buton de confirmare cu senzor optic. Acesta foloseşte la navigarea facilă prin meniu / aplicaţii / ecrane virtuale. Camera frontală pentru apeluri video lipseşte. Pe lateral-stânga se află tastele de volum, iar în partea inferioară interfaţa microUSB. Deasupra avem butonul de Power / Screen Lock şi jack-ul de 3,5 mm. Obiectivul camerei, amplasat pe spatele telefonului, este flancat în stânga de difuzorul extern.
             Accesul la cardul microUSB şi cartela SIM se face prin înlăturarea capacului. Cardul de memorie poate fi introdus fără a scoate bateria, nu şi cartela.
            Telefonul rulează Android OS, versiunea 2.2 (Froyo), personalizată cu binecunoscuta interfaţă HTC Sense. Deocamdată nu avem informaţii legate de vreun eventual update la Android 2.3 Gingerbread.
            Informaţiile sunt afişate pe un ecran capacitiv de 3.2 inch şi 320 x 480 pixeli rezoluţie. Ca impresie după o săptămână de utilizare, zic că este un display foarte bun (contrast decent, responsivitate impecabilă), dar în orice caz nu "best-in-class" - nu neapărat din cauza rezoluţiei sau a dimensiunilor pe care le găsesc potrivite pentru 99,9% din aplicaţii, ci din cauza faptului că este destul de greu de citit în lumina puternică a soarelui.
            Procesorul responsabil de executarea sarcinilor este un ARM 11 tactat la 600 MHz, în tandem cu un GPU Adreno 200. Memoria RAM disponibilă numără 384 MB, iar spaţiul de stocare intern 512 MB. HTC Gratia vine însoţit de un card microSD de 2 GB. Chiar dacă nu este o configuraţie ultra-performantă, puterea de procesare este suficient de mare pentru orice aplicaţie din Android Market. Iar în multitask telefonul se ţine bine chiar şi cu cinci, şase aplicaţii deschise.
          Pe partea de multimedia, am remarcat calitatea foarte bună a sunetului. Sigur, pentru aceasta ai nevoie de nişte căşti pe măsură, cele care vin în pachet sunt sub-mediocre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu